RO

Tot ce trebuie sa stiti despre ventilatia higroreglabila

Tot ce trebuie sa stiti despre ventilatia higroreglabila

Cel mai eficient mod de a asigura concomitent calitatea aerului si eficienta energetica a cladirilor

Este o realitate faptul ca instalatiile de alimentare cu apa sunt actionate atata timp cat exista cerere de consum, ele nefiind lasate permanent deschise. Prin urmare, de ce ar trebui sa fie diferit in ceea ce priveste ventilatia? Ce rost are ca in sezonul in care sistemele de incalzire ale cladirilor sunt utilizate, sa fim nevoiti sa incalzim metri cubi de aer daca nu e cazul?

Principiul ventilatiei controlate consta in a asigura debitul de aer proaspat cand este nevoie, unde este nevoie si in cantitatea de care ocupantii unui spatiu rezidential sau non-rezidential trebuie sa beneficieze.  Aplicand un management inteligent al debitelor de aer (higroreglabilitatea) putem economisi energie cu fiecare ocazie cu care nevoia de a ventila este scazuta, ceea ce in practica poate reprezenta aproximativ jumatate din timp. Exista insa si situatii in care activitatile domestice desfasurate in mod curent, pot avea ca rezultat emisii de vapori de apa, mirosuri neplacute sau compusi organici volatili. Gatitul, dusul sau amenajarile interioare de ex., reprezinta surse de poluare a aerului care cresc nevoia de a ventila spatiile respective. Sistemul higroreglabil de ventilatie adapteaza debitele de aer functie de toate aceste cazuri particulare.

In orice moment, ventilatia higroreglabila optimizeaza in mod automat consumul de energie pentru incalzire si asigura obtinerea calitatii aerului interior. Fiecare sistem de ventilatie Aereco este proiectat pe baza conceptului ventilatiei controlate, care pe langa faptul ca este in mod special eficient pentru confortul locatarilor are si alte beneficii derivate din functionalitatea sa.

 

Improspatare mai buna a aerului pentru un confort sporit

Prin prioritizarea debitelor de aer catre camerele care au nevoie crescuta de ventilatie, sistemele higroreglabile Aereco contribuie in mod decisiv la imbunatatirea calitatii aerului in locuinte. Cand o camera principala este ocupata, valoarea umiditatii relativa a aerului creste; grilele higroreglabile destinate aportului de aer proaspat se deschid mai mult, creand conditii ridicate de improspatarea a aerului viciat. Activitatile desfasurate in camerele umede (bucatarie, toalete, bai, etc.) sunt insotite de emisii de vapori de apa in aer;  deschiderea grilelor destinate evacuarii aerului viciat creste si odata cu ea creste si ritmul de eliminarea a aerului poluat.

 

Protectie impotriva umiditatii

O valoare crescuta a umiditatii relative generata de respiratie si activitatile desfasurate in bucatarie si baie, de exemplu, poate conduce la aparitia condensului si a chiar a mucegaiului. Cand valoarea umiditatii relative creste periculos de mult, grilele destinate evacuarii aerului viciat se deschid total, favorizand eliminarea rapida a aerului umed si evitand aparitia condensului.

 

Consum redus si controlat de energie pentru incalzirea locuintei

Ventilația este adesea considerată responsabilă pentru o mare parte din pierderile termice într-o locuință, pana la 50% din totalul acestora. În timp ce acest lucru este valabil pentru majoritatea proceselor de ventilație tradiționale, sistemele higroreglabile Aereco conserva căldura în camerele și locuințele mai puțin ocupate prin reducerea în mod automat a debitului de aer.

 

Numeroase beneficii aditionale

Pe langa asigurarea calitatii aerului si eficientizarea energetica a locuintelor, ventilatia higroreglabila ofera si alte beneficii indirecte derivate din adaptarea debitelor de aer cerintelor fiecarei incaperi in parte:

 

v4a-whole-house-exhaust-fan-ventilation Consum redus de energie electrica al ventilatoarelor implementate in sistemele de ventilatie higroreglabile

Prin reducerea ratei medii a debitului de aer, sistemele higroreglabile permit ventilatoarelor sa functioneze mult timp sub valoarea debitului maxim instalat; prin urmare, consumul lor de energie electrica este unul scazut. Acest aspect pune in valoare sistemul higroreglabil Aereco atunci cand il comparam cu un sistem standard de ventilatie cu recuperarea caldurii. Sistemul standard de ventilatie cu recuperarea caldurii este de regula dotat cu doua motoare clasice care in cea mai parte a timpului functioneaza la o turatie mai mare decat ar fi necesar (vehiculand, prin urmare, debite de aer mai mari decat ar trebui), putand fi in mod particular date ca exemplu negativ din punct de vedere al impactului asupra mediului inconjurator si al consumului de energie electrica (energie primara).

Demand controlled ventilation: less clogging of filters, air ducts and terminals Colmatare mai lenta a filtrelor, tubulaturilor si grilelor

Debitul de aer redus necesar sistemului higroreglabil de ventilatie conduce la reducerea cantitatii de particule in suspensie respectivul volum de aer; prin urmare, indiferent de perioada aleasa pentru a face o comparatie intre sistemul higroreglabil si sistemul standard cu recuperarea caldurii, sistemul higroreglabil prezinta un risc semnificativ mai scazut de colmatarea a componentelor sale fata de sistemul cu recuperarea caldurii. Iata de ce mentenanta tubulaturii si a filtrelor (acolo unde acestea sunt utilizate), poate fi facuta mai rar, proportional cu scaderea puterii electrice consumate de ventilatorul / ventilatoarele sistemului de ventilatie (cand sunt prezente filtrele de impuritati).

 

Demand controlled ventilation: increased life of demand controlled exhaust fans Timp de exploatare marit pentru ventilatoarele sistemelor de ventilatie higroreglabila

Prin reducerea valorii medii a debitului de aer pe parcursul unui an, sistemul higroreglabil care functioneaza cu tiraj fortat solicita mai putin ventilatorul utilizat decat daca acesta ar deservi un sistem standard de ventilatie. Prin urmare, longevitatea sa in functionare creste. aceasta deoarece longevitatea unui ventilator depinde in mod particular de puterea la care el este folosit in majoritatea timpului, iar puterea este proportionala cu debitul de aer pe care acesta il vehiculeaza prin sistemul de ventilatie.

 

Demand controlled ventilation: greater availability of pressure and airflow for terminals Disponibilitate crescuta de presiune si debit de aer 

Intr-un sistem centralizat de ventilatie al unei cladiri individuale sau colective de locuinte, adaptarea automata a debitelor de aer pe componentele acestuia permite evitarea situatiilor in care tubulaturile sunt suprasolicitate, asa cum s-ar intampla in cazul sistemelor standard de ventilatie in care debitul de aer este constant. De aceea, in cazul sistemului higroreglabil, camerele sau locuintele care au un nivel scazut de poluare vor crea conditii ca debitul de aer vehiculat sa fie distribuit cu prioritate catre camerele cu un nivel de poluare ridicat. Acestea pot profita de potentialul sistemului higroreglabil, de intreg potentialul de presiune disponibila si debit de aer al sistemului, prin optimizarea si reducerea pierderilor de presiune in tubulaturi.

 

Demand controlled ventilation: reduced size of air ductwork to gain on valuable floor space Dimensiuni reduse ale tubulaturilor de aer pentru a castiga spatiu util pe etaj

In cazul sistemului higroreglabil de ventilatie, adaptarea automata a debitelor de aer permite reducerea sectiunii tubulaturilor, exploatand avantajul faptului ca in cazul unei tubulaturi colectoare nu toate tubulaturile componente functioneaza la debit maxim simultan. Acest fenomen, denumit distributia instantanee a debitelor de aer, a fost verificat de Aereco prin studiile efectuate de-a lungul timpului in cladirile pe care le-a echipat. De aceea, sistemul de tubulaturi poate fi dimensionat pentru un debit de aer maxim mai mic decat suma debitelor maxime stabilite pentru fiecare unitate locativa in parte, in comparatie cu un sistem standard de ventilatie in care debitul total de aer trebuie sa fie egal cu exact suma debitelor de aer maxime individuale. Prin urmare, reducerea sectiunii tubulaturilor permite alocarea unui spatiu mai mic pentru instalatiile tehnice si alocarea unei suprafete utile mai mari.

 

Avantaje

Prin adaptarea in timp real a debitelor de aer functie de cerintele locatarilor, sistemele higroreglabile Aereco asigura reducerea pierderilor de energie prin ventilatie, asigura calitatea aerului si diminueaza riscul aparitiei condensului.

Inventat si patentat de Aereco in 1984, sistemul higroreglabil de ventilatie este in continuare privit ca o realizare tehnologica majora in domeniul ventilatiei controlate.

Mod de reactie pentru fiecare agent de poluare

Ventileaza corect: Acesta este conceptul care defineste proiectarea tuturor componentelor sistemului Aereco. Grilele sistemelor de ventilatie Aereco sunt controlate functie de cerintele incaperilor pe care le doteaza si pot reactiona la diferiti factori poluanti. Factorii de poluare cei mai intalniti la care pot reactiona grilele Aereco:

 

Debit de aer functie umiditate

Principiu: debitul de aer este controlat functie de umiditatea relativa a aerului din vecinatatea zonei in care grila este montata.

Acesta este principiul fundamental de reactie a grilelor Aereco. Detectorul si elementul de actionare al grilelor higroreglabile, senzorul, foloseste un fenomen fizic binecunoscut: tendinta unor materiale de a se alungi cand umiditatea creste si de a se scurta cand aceasta scade. Seturile de 8 sau 16 benzi poliamidice ale senzorilor folosesc acest principiu pentru a actiona una sau mai multe clapete, modificand functie de valoarea umiditatii relative sectiunea prin care aerul poate circula.

 

Cu cat umiditatea aerului este mai mare, cu atat grilele vor fi mai deschise. Senzorul higrosensibil este protejat fata de aerul din exterior; el este expus numai aerului din interiorul locuintei, la al carui nivel de umiditate relativa reactioneaza. Mai mult, datorita unui factor de corectie termica, deschiderea clapetei nu este afectata de conditiile meteo din exterior.

Higrosensibilitatea este implementata tutror grilelor Aereco montate in camerele locuintelor, acolo unde umiditatea reflecta nivelul de poluare al acestor incaperi (sufragerie, dormitor, birou, baie, bucatarie, etc.).

humidity_sensitive_ariflow

Manually activated airflowDebit de aer reglat manual

Principiu: permite-i locatarului sa creasca debitul de aer viciat evacuat atunci cand poluarea instantanee este intensa.

Cand umiditatea relativa nu poate fi utilizata ca fiind factorul cel mai expresiv al poluarii instantanee (bucatarie, toalete, etc.), locatarii pot comanda manual deschiderea maxima a grilelor montate in aceste incaperi astfel incat aerul umed si incarcat cu mirosuri neplacute sa poata fi evacuat in cel mai scurt timp. Deschiderea maxima a grilelor poate fi comandata de la un intrerupator, tragand de un fir atasat vlapetei sau cu ajutorul unei telecomenzi. Aceste modalitati de actionare ale clapetei grilelor pot fi aditionale capacitatii higrosensibile ale acestora.

 

 

Airflow activated by a presence detectorDebit de aer controlat printr-un detector de prezenta

Principiu: crestere automata a debitului cand este sesizata prezenta unei persoane in incaperea respectiva.

Prezenta unei persoane intr-o camera este sesizata de detectorul de prezenta, care comanda deschiderea maxima a clapetei. Aceasta modalitate de control a debitului de aer este utilizata atunci cand umiditatea relativa a aerului nu este suficient de sugestiva pentru nivelul poluarii (folosita in toalete, in birouri cu grad de ocupare aleatoriu, etc.). Aceasta tehnologie ajuta la economisirea energiei in perioadele in care senzorul nu detecteaza prezenta unei persoane in raza sa de actiune.

Modulul de detectie a prezenei este compus dintr-un senzor piroelectric care detecteaza radiatia infrarosie captata cu ajutorul unei lentile Fresnel. Cu un spectru de actiune cu raza de 4m si un unghi de detectie de  100°, acest senzor este foarte eficient. Radiatia infrarosie captata de senzor este analizata permanent; cand o variatie a acestei radiatii este sesizata, un semnal este emis si trimis catre un integrat electronic, care il analizeaza si apoi activeaza (sau nu) motorul ce comanda deschiderea clapetei.

Tehnologia detectarii prezentei se recomanda a fi utilizata pentru grilele destinate evacuarii fortate a aerului viciat, montate in camerele in care umiditatea relativa a aerului nu este intotdeauna factorul cel mai expresiv al nivelului de poluare instantanee (bai, birouri, etc.).

 

CO2-COV sensorDebit de aer controlat de senzori de CO2 sau COV

Principiu: controlul debitului de aer functie de nivelul de CO2 sau al compusilor organici volatili (COV).

Ambii senzori actioneaza la fel: nivelul de deschidere al clapetei este setat la momentul montarii grilei in instalatia de ventilatie. Cand nivelul de CO2 (sau COV, functie de versiunea grilei) din incapere este sub valoarea minima setata, debitul de aer va fi minim sau cel corespunzator nivelului umiditatii relative a aerului (acolo unde senzorii de CO2 sau COV sunt implementati in produse care au si capacitatea de a fi higrosensibile). Cand nivelul de CO2 sau COV creste peste valoarea minima setata, senzorul respectiv va comanda deschiderea maxima a grilei si mentinerea ei astfel, pana in momentul in care nivelul poluarii scade sub valoarea minima stabilita la instalare.

 

 

Parametrii debitului de aer in ventilatia controlata

Modurile de detectie ale factorilor de poluare trebuie sa permita ajustarea ratei de improspatare a aerului functie de necesitatile fiecarui moment in parte si pentru acest motiv, alegerea parametrului la care grilele reactioneaza trebuie sa tina cont de destinatia spatiului respectiv, de natura activitatilor desfasurate si de gradul de ocupare. Tabelul de mai jos prezinta un ghid de aplicabilitate pentru diferitele tipuri de senzori cu care grilele pot fi dotate:

 

Umiditate Prezenta Umiditate + intrerupator Umiditate + prezenta Prezenta si timer Umiditate + prezenta si timer
Locuinta
Bucatrie ++ ++++
Baie ++++ +++ +++ +++
WC ++++ ++ +++ ++++ +++
Baie cu WC + + ++ +++ ++++
Uscatorii ++++ +++ +
Scoli
Clase de scoli +++ + + +
Spalatorii ++++ ++ +++ ++++ +++
Cladiri de birouri
Birouri +++ + + +
Sali de sedinta +++ + + +
Centru Firness
Vestiare +++ ++ ++ +++ +++
Dusuri ++++ +++ +++ +++
Ambarcatiuni
Cabine (baie – WC) ++ ++ +++ +++ ++
Locuinte mobile
Bucatarie ++ ++++ +++
Baie si WC + + ++ +++ +

 

 

Ventilatia higroreglabila

Inventat in 1984 de Aereco, sistemul de ventilatie higroreglabil controleaza in mod automat debitul de aer functie de variatia valorii umiditatii relative a aerului din incaperi, fara a avea nevoie de consum electric propriu.

Comparatie intre sistemul de ventilatie higroreglabila si un sistem standard de ventilatie cu recuperarea caldurii

Sistemul Aereco de ventilatie higroreglabila: o alternativa eficienta si economica in comparatie cu un sistem de ventilatie cu recuperarea caldurii care functioneaza la debit constant

In anul 2008, Institutul Fraunhofer a realizat un studiu cu scopul de a evalua performanta sistemului higroreglabil Aereco in comparatie cu cateva sisteme de ventilatie cu recuperarea caldurii.

Acest studiu a fost realizat avand ca baza un apartament de 75 m², in care locuiau 3 persoane. Temperatura interioara a fost setata la valoarea constanta de 21°C. Factorul de transfer termic U luat in calcul a avut valoarea 0.25  W/m².K. Studiul a fost facut pentru 3 zone climatice (date furnizate de Institutul German de Meteorologie):

 • Hof (zona rece)
 • Würzburg (zona temperata)
 • Freiburg (zona calda)

Rezultatele prezentate aici sunt cele corespunzatoare localitatii Hof, zona rece (pentru care sistemele cu recuperarea caldurii raporteaza cel mai inalt nivel de recuperare al energiei termice).

Document : Calcularea necesarului de energie primara pentru un ventilator ce echipeaza sistemul de ventilatie cu recuperarea caldurii in comparatie cu cel al sistemului higroreglabil . Studiul detaliat poate fi accesat aici.

 

Economii de energie

Studiul a aratat ca utilizarea sistemului higroreglabil Aereco presupune un consum putin mai mare de energie primara pe perioada rece a anului – 1 070 kWh – decat utilizarea unui sistem de ventilatie cu recuperarea caldurii avand eficienta de 80 %. Extracostul corespunzator – aprox. €47 – este mai mic decat costul anual ce ar trebui alocat pentru inlocuirea repetata a filtrelor ce doteaza sistemul cu recuperarea caldurii, operatiuni obligatorii pentru pastrarea performantelor acestui sistem de ventilatie (vezi mai jos graficul nr. 1).

Proiectia pe termen lung prezentata mai jos prin graficul nr.2 arata ca in realitate costul initial pentru implementarea sistemului de ventilatie cu recuperarea caldurii (achizitie si montaj) nu este niciodata amortizat, in comparatie cu implementarea sistemului higroreglabil Aereco (chiar si daca nu am lua in calcul costurile aferente schimbarii periodice a filtrelor).

Total energy consumption of various ventilation systems

Graph 1

Operating costs and R.O.I. of various ventilation systems

Graph 2

Beneficii pentru mediul inconjurator

Eficienta energetica a sistemului higroreglabil Aereco este sustinuta de faptul ca The energy performance of Aereco’s demand controlled MEV system is reinforced by the fact that singurul sau ventilator consuma mai putina energie electrica decat cele doua ventilatoare si dispozitivul de preincalzire al aerului cu care este echipat sistemul cu recuperarea caldurii. Cu un factor PE (factorul energiei primare pentru electricitate, valoare pentru Germania) de 2.7, impactul asupra energiei primare consumate – si prin urmare asupra emisiilor de CO– favorizeaza implementarea sistemului de ventilatie higroreglabila daca ne raportam la partea din necesarul de energia primare consumata pentru functionarea proprie a sistemului.

Calitatea aerului din interiorul locuintei

Acest studiu a aratat deasemenea, ca in conditiile unui grad de ocupare real, This study also showed that, under real occupancy conditions, sistemul de ventilatilatie higroreglabila al Aereco pastreaza nivelul de CO2 sub valoarea de 1200 ppm, garantand o calitate optima (IAQ) pentru aerul din interiorul locuintei  in the dwelling (vezi graficul de mai jos).

Daily variation of CO2 inside the dwelling equipped with Aereco demand controlled MEV

 

 

Comportamentul termic al grilei higroreglabile destinate aportului de aer proaspat

Thermal behaviour of the humidity sensitive air inlet

 

Controlam temperatura la nivelul senzorului higrosensibil, pentru a obtine o functionare optima a grilei pe tot parcursul anului

Deschiderea clapetei grilei higroreglabile este direct determinata de valoarea umiditatii relative a aerului inregistrata la nivelul senzorului de umiditate. Trebuie spus ca aceasta valoare inregistrata poate diferi fata de umiditatea relativa a aerului din centrul camerei in care este montata respectiva grila, deoarece pentru aceeasi valoare a umiditatii absolute, umiditatea relativa difera functie de temperatura. Asadar tragem concluzia ca temperatura aerului din imediata vecinatate a grilei higroreglabile are un impact major in ceea ce priveste valoarea umiditatii relative inregistrata de senzorul grilei. De aceea este fundamental sa controlam inregistrarea acestei temperaturi, sa controlam deschiderea clapetei grilei indiferent de conditiile climatice (temperatura interioara si exterioara, umiditate relativa a aerului din interiorul sau exteriorul cladirii) si sa reactionam corect la emisiile vaporilor de apa din interiorul locuintei.

 

Importanta unui coeficient termic “bun”

Coeficientul termic CT este determinat cu formula: Tsenzor = CT x (Tinterior – Texterior)

Unde T = temperatura in oC

Ani de cercetari au facut posibila determinarea valorii ideale a coeficientului termic CT. Cu un CT cuprins intre 0.25 si 0.32, grilele higroreglabile Aereco destinate aportului de aer proaspat ofera o mare amplitudine in controlul sezonier al debitului de aer, si sunt gata sa reactioneze chiar si in cazul celor mai mici emisii de umiditate din interiorul locuintelor. Iarna, intr-o camera neocupata in care valoarea umiditatii relative este scazuta, clapeta este in pozitia inchis, dar gata sa reactioneze chiar si in cazul unor slabe emisii de umiditate. Mai mult de 25 de ani de experimente permit Aereco sa obtina controlul perfect in ceea ce priveste fiabilitatea si durabilitatea acestui coeficient termic

 

Consecintele folosirii unui coeficient termic prea mare

Utilizand un coeficient termic prea mare (TC > 0.32) datorat unei protectii termice precare a senzorului fata de aerul din exteriorul cladirii, temperatura la nivelul senzorului ar fi prea mica iarna. Astfel, senzorul ar inregistra o valoare prea mare a umiditatii relative generand o deschidere prea mare a grilei, chiar daca umiditatea relativa reala ar fi mica in incaperea respectiva. Capacitatea de control a grilei ar fi in acest caz  redusa drastic, chiar nula. Un control defectuos al coeficientului termic ar insemna o crestere a pierderilor de energie termica, in particular datorita hiperventilatiei, si ar contribui la deprecierea calitatii aerului in camerele locuite (debitele de aer nu ar fi distribuite in conformitate cu cerintele reale). Pe de alta parte, o temperatura scazuta a senzorului grilei ar cauza cresterea histerezisului (diferenta in comportamentul clapetei grilei, intre ciclurile inchis-deschis si deschis-inchis), ceea ce ar face imposibila obtinerea unei singure pozitii a clapetei pentru aceeasi valoare a umiditatii relative.

 

Comparatie intre produse diferite in conformitate cu standardul EN 13141-9 standard

Offset curve of an Aereco humidity sensitive air inlet depending on the temperature

Standardul EN 13141-9, care defineste metoda de testare a grilelor higroreglabile destinate aportului de aer proaspat, cere realizarea unor masuratori in conditii izoterme (aer exterior si interior avand aceeasi temperatura) si neizoterme (aer exterior cu temperatura mai scazuta decat cel din interiorul locuintei supuse testului) astfel incat sa poata fi evaluat impactul coeficientul termic asupra functionarii grilei. Asa cum se poate vedea in acest grafic, caracteristica grilei higroreglabile Aereco (model prezentat: EHA2 5-35) este deplasata catre stanga (pentru a se deschide, este necesara o valoare mai mica a umiditatii relative) cand temperatura exterioara este scazuta  (10°C, curba albastra). In acest fel, realizarea unei modulari de mare amplitudine si o functionare similara in conditii izoterme (curba gri) sunt obtinute chiar si in conditiile de iarna, atunci media umiditatii relative a aerului interior inregistreaza valori scazute.

 

Offset curve of a Brand X humidity sensitive air inlet depending on the temperature

Cand coeficientul termic al grilei este prea mare (precara izolare termica a senzorului grilei) ca in cazul prezentat alaturat al unei grile produsa de o alta companie, functionarea in conditii neizoterme la temperaturi exterioare de 10oC (curba albastra) nu permite un control real al debitului de aer vehiculat functie de valoatrea umiditatii relative a aerului interior RH. Temperatura prea mica sesizata de senzor face ca inregistrarea valorii RH sa fie mai mare decat valoarea actuala din centrul incaperii respective. Prin urmare, in aceste conditii de inregistrare eronata a senzorului, grila va sta aproape in permanenta deschisa, si nu va putrea controla in mod eficient debitul de aer tranzitat. Acest fenomen este accentuat cu cat temperatura exterioara scade.

 

Montajul grilelor destinate aportului aerului proaspat, instalare pe ferestre termoizolante

Realizarea canalelor frezate este foarte importanta deoarece numai o sectiune utila corespunzatoare poate asigura indeplinirea conditiilor pentru o aerisire eficienta. In acest articol incercam sa atingem cele mai importante aspecte ale realizarii practice ale canalelor de aerisire.

EHA2 on window - Slots drilling for window air inlets

Exemplu de montaj al unei grile pe o fereastra PVC, frezare prezentata pentru partea fixa a ferestrei.

Dimensiunile canalelor frezate

Majoritatea grilelor Aereco necesita realizarea acestor canale , care garanteaza valoarea debitului de aer in conditiile diferentei de presiune mentionate (trebuiesc respectate aceste dimensiuni). Compus din doua tronsoane, aceasta frezare este recomandata pentru a pastra rigiditatea ferestrei. Sunt posibile si alte combinatii de dimensiuni ale canalelor frezate, asa cum sunt prezentate in fisele tehnice ale produselor.

Slot dimensions

Recomandari generale

 • Asigurati-va ca dimensiunile canalelor frezate au aceleasi dimensiuni atat pentru grilele higroreglabile cat si pentru protectiile externe (fara posibilitatea micsorarii debitului de aer)
 • Unele ferestre pot necesita utilizarea anumitor tuneluri din plastic astfel incat aerisirea sa se desfasoare in conditii optime. Aereco ofera un accesoriu specifc (E-TFR)
 • Respectati dimensiunile canalelor frezate specificate in instructiunile de instalare ale grilelor, astfel incat debitul de aer sa nu fie afectat
 • Este recomandat sa informati locatarii sa nu blocheze functionarea grilelor , nici chiar in perioada rece a anului, pentru asigurarea unei aerisiri eficiente

 Tipuri de ferestre

Grilele Aereco pot fi montate pe festre avand profile din PVC, Lemn stratificat si Aluminiu. Majoritatea profilelor sunt compatibile cu grilele Aereco.

Positionarea grilelor

Realizarea canalelor frezate trebuie pusa in practica asfel incat structura de rezistenta a ferestrelor sa nu aiba de suferit. Numai in cazurile in care nu exista alta varianta, grilele trebuiesc pozitionate totdeauna pe orizontala superioara a ferestrelor, din urmatoarele motive:

 • Aerul exterior, avand temperatura scazuta in perioada rece a anului, poate fi astfel introdus catre tavan si preincalzit progresiv pana ajunge la nivelul zonei ocupate a camerei, protejand locatarii de disconfort.
 • Sensibilitatea grilelor pentru umiditate este optima la aceasta inaltime.
 • Improspatarea aerului in camera va fi asigurata mai bine in acest fel, stiind faptul ca iesirea aerului din camerele principale se realizeaza de regula la nivelul inferior al usilor.
 • The top position prevent from water introduction, even in case of strong rain.

Procesul de frezare a profilelor

Procesul de frezare a profilelor de fereastra depinde de materialul din care acestea sunt constituite si de conditiile de la fata locului.

Pe parcursul producerii ferestrelor in fabrica:

Cand fereastra urmeaza a fi produsa, este cel mai usor de realizat frezarile necesare montajului grilelor, folosind echipamente profesionale cum sunt cele prezentate mai jos:

Example of a drilling machine for PVC and aluminium profiles

Examplu pentru o freza utilizata pentru profile PVC si Aluminiu

 

Pe ferestre existente:

Daca ferestrele pe care trebuiesc montate grilele sunt deja instalate la fata locului in cladire, canalele de aerisire nu pot fi intotdeauna realizate utilizand freze standard. Cand este posibil, se recomanda a se utiliza echipamente asemanatoare celor utilizate in fabrica (vezi paragraful anterior). Cand nici aceasta solutie nu este aplicabila, se poate apela la unul dintre urmatoarele echipamente:

 

Portable-drilling-machine2-300x270Masina de frezat portabila

 

Driller2-300x270Masina de gaurit

 

Jigsaw1-300x270Pendular

 

Cutting-disc1-300x270Flex

 

Instructiuni pentru realizarea canalului frezat si montajul grilei + protectiei externe pe ferestre existente:

Installation on existing window - Slots drilling for window air inlets

 1. Realizati canale frezate in partea superioara a ferestrei, respectand dimensiunile recomandate in specificatiile tehnice ale produselor achizitionate. Functie de tipul profilului ferestrei, frezarile pot fi realizate atat in partea mobila cat si in partea fixa a ferestrei.
 2. Fixati placa suport a grilei cu forante (unele grile se prind direct pe fereastra, fara a avea nevoie de placa suport).
 3. Clipsati grila pe placa suport. Asigurati-va ca grila este bine fixata, astfel incat sa se evite situatiile in care s-ar putea produce zgomote datorate vibratiilor sau a infiltratiilor nedorite de aer pe perimetrul acesteia.
 4. Fixati cu forante protectia externa pe exteriorul ferestrei.

Puteti vizualiza aici cateva exemple de montaj ale grilelor higroreglabile pe festre termoizolante:

http://www.youtube.com/watch?v=cJeYdTBwpXI
http://www.youtube.com/watch?v=kQuCybXNaPM

Standard slot on a PVC window

Imagini ale unor canale frezate realizate in partea mobila (pentru grila higroreglabila) respectiv partea fixa (pentru protectia externa) a unei ferestre cu profil din PVC

 

 Exemple de frezari pe diferite tipuri de profile

Examples of slots on various profiles - wood

Profil din lemn stratificat

Grila (stanga) si protectie externa (dreapta)
instalate pe partea mobila.

Examples of slots on various profiles - PVCProfil PVC

Grila (stanga) instalata pe partea mobila.
Protectie mobila (dreapta) instalata pe partea fixa.