1. Acasă
  2. Ventilație
  3. Sistemele de ventilație
  4. Ventilație cu tiraj forțat cu recuperarea căldurii

Ventilație modulară, cu o eficiență mai mare din punct de vedere energetic

 

Sistemul de ventilație mecanică cu recuperare de căldură îmbunătățește în continuare performanțele energetice ale sistemului VMC: adaptând debitele de aer la necesitățile locuinței, sistemul reduce deja de fapt cererea de căldură. Prin recuperarea energiei din căldura și aerul recirculate la nivelul ventilatorului, acest sistem reduce în mod considerabil sarcinile energetice necesare împrospătării aerului. Ventilatorul AWN cu recuperare de căldură este conectat la o pompă de căldură, putând fi utilizat pentru încălzirea apei sau a aerului. Gama de ventilatoare AWN propune două tipuri de fluid calorigen: apă + glicol sau agent de răcire.

Tratament colectiv pentru apartamente

Cu sistemul de ventilație mecanică cu recuperare de căldură, aerul din clădire este împrospătat de ventilatorul instalat în plafon. Aerul extras de gurile de extracție (2) din încăperile umede determină împrospătarea aerului din întreaga locuință. Admisiile de aer higroreglabile (1) repartizează aerul proaspăt în funcție de necesitățile fiecărei încăperi principale. Gurile de extracție modulare distribuie fluxul de aer generat de ventilator (3) în funcție de necesitățile fiecărei încăperi cu grad sporit de umiditate, în fiecare locuință. Astfel, încăperile sau locuințele cu necesități de aer ridicate au nevoie de o recirculare mai mare a aerului decât încăperile nelocuite.

Prin sistemul AWN, ventilatorul (3) este alcătuit dintr-un schimbător de căldură conectat la o pompă de căldură (4) care facilitează distribuirea de apă caldă sanitară în locuințe și care recuperează o parte din căldura conținută de aer.

Diminuarea sarcinilor energetice ale sistemului de încălzire

Datorită sistemului de ventilație mecanică cu recuperare de căldură, o parte importantă din energia indusă prin ventilație poate fi recuperată apoi reutilizată pentru a reduce cererea de energie a sistemului de producere a energiei. Prin utilizarea unei pompe de căldură care generează căldură, această energie poate fi direct integrată în circuitul sursă de încălzire (cu soluție salină sau aer). În cazul altor sisteme de generare a căldurii, această cantitate de energie poate fi captată din aerul extras la un anumit nivel de temperatură (max. 50° C) prin intermediul unei pompe de căldură autonome.

Astfel, de exemplu, preîncălzirea apei calde este posibilă sau poate fi realizată printr-o rezervă tampon de încălzire și/sau de apă caldă. În cazul utilizării combinate a tehnologiilor de ventilație cu cea de pompare a căldurii, un schimbător de căldură este instalat în fața ventilatorului. Energia utilizabilă restantă este extrasă din aerul viciat. Controlul inteligent optimizează aportul și consumul de energie a gazelor de eșapament și a aerului exterior.