1. Acasă
  2. Ventilație
  3. Sistemele de ventilație
  4. Ventilație cu tiraj forțat – sistem individual

Sistem individual: solutie pentru locuinte individuale

 

Sistemul de ventilație mecanică instalat modular în fiecare încăpere, în funcție de cerere, este utilizat în principal în clădirile rezidențiale, însă poate, de asemenea, fi instalat mai ales în birouri sau în școli. Acest sistem îmbină cu succes performanța energetică și calitatea aerului din spațiile interioare datorită unei soluții foarte accesibile, ușor de implementat atât în construcțiile noi cât și în cele în curs de renovare.
Cu promisiunea de a furniza fluxurile de aer prevăzute, sistemul VMC este soluția cea mai populară de la Aereco. Prin alimentarea cu aer proaspăt datorită controlului umidității în încăperile de locuit și o extracție a aerului în încăperile umede, datorită măsurării gradului de umiditate sau a instalării senzorilor de prezență, printre altele, VMC oferă o gestiune inteligentă a fluxului de aer în toate încăperile.
Acest sistem poate fi utilizat fie individual, cu un ventilator în fiecare locuință (imobile multifamiliale sau case individuale), fie prin gestiune colectivă (imobile multifamiliale) prin intermediul unui ventilator centralizat comun.

Ventilatia mecanica, solutie pentru locuinte individuale

Improspatarea aerului in locuinta este asigurata de un ventilator unic (3) amplasat intr-un spatiu locuibil sau in pod, functie de caracteristica acustica a ventilatorului. In acest caz, lucrarile de intretinere periodice vor putea fi usor realizate.

In cazul ventilatiei controlate, aerul eliminat prin grilele de evacuare (2) instalate in camerele umede determina improspatarea aerului in intreaga locuinta. Apoi,  grilele higroreglabile de introducere distribuie aerul proaspat functie de cerintele fiecarei incaperi principale. Grilele higroreglabile de evacuare (1) distribuie si prioritizeaza debitul total generat de functionarea ventilatorului, in debite corespunzatoare de aer viciat extrase functie de necesitatile fiecarei camere umede din fiecare locuinta. In acest mod, camerele in care nevoia de aerisire este ridicata vor beneficia de debite de aer corespunzatoare, proportionale cu deschiderea grilelor higroreglabile instalate local.

VMC: gestiunea calității aerului interior

Sistemul de ventilație mecanică Aereco a fost conceput pentru a optimiza calitatea aerului interior datorită admisiilor sale de aer inteligente și a gurilor de extracție care detectează în mod automat necesitățile fiecărei încăperi. De exemplu, pe timpul nopții, umiditatea generată de către ocupanți în dormitoare este detectată de admisiile de aer care adaptează și măresc debitul de aer, oferind astfel o bună calitate a aerului interior. Pe timpul zilei, umiditatea generată de un duș este detectată și apoi evacuată prin gura de extracție, al cărei debit maxim este activat în mod automat.

Economie de energie din pierderile de căldură și din consumul electric

Cu un sistem de ventilație mecanică la cerere (VMC), gestiunea inteligentă a fluxurilor de aer permite adaptarea automată a ventilației la necesitățile tuturor încăperilor, în orice moment. Atunci când gradul de ocupare al locuinței este redus sau inexistent, debitele de aer sunt reduse în mod automat în toate încăperile, păstrându-se astfel căldura în timpul iernii și reducându-se consumul de energie al ventilatorului. În funcție de condiții, economiile de energie din încălzire legate de VMC pot fi estimate între 25% și 50%.

 

Un raport incredibil calitate/preț

Unul dintre motivele pentru care sistemul VMC de la Aereco a devenit atât de popular este incredibilul său raport calitate/preț. Cu mult mai abordabil (între 3 și 6 ori) decât sistemele de vârf, acest sistem este soluția ideală pentru aplicațiile rezidențiale pentru cei care sunt în căutarea de soluții eficace și ușor de pus în practică. Un studiu realizat de Institutul Fraunhofer IBP (Germania) a demonstrat faptul că eficacitatea sistemului de ventilație mecanică la cerere de la Aereco se apropie în realitate de cea a unuia cu dublu flux, atât din punct de vedere al calității aerului interior, cât și din punct de vedere al consumului de energie.

Ideal pentru modernizarea și îmbunătățirea performanțelor unei instalații VMC standard existente

Acest sistem utilizează aceleași conducte, orificii de joncțiune și caneluri ca și cele ale sistemelor clasice de ventilație mecanică. Aceasta înseamnă că înlocuirea unui sistem VMC standard cu sistemul VMC de la Aereco este foarte simplă. Admisiile de aer și gurile de extracție pot fi schimbate în mod direct. În general, nu este necesar niciun cablaj: senzorul de umiditate al admisiilor de aer și al gurilor este mecanic (fără alimentare electrică) și celelalte module de activarea a gurilor pot fi mecanice sau cu baterii. Ventilatorul trebuie înlocuit doar cu un ventilator cu presiune constantă, așa cum propune gama Aereco. Nu este necesară echilibrarea conductelor, nici reglarea componentelor: sistemul adaptează în mod automat debitele de aer.