1. Acasă
  2. Ventilație
  3. Sistemele de ventilație
  4. Ventilație naturală

Ventilația naturală: gestiunea inteligentă a tirajului termic, o mai bună utilizare a presiunii

 

Sistemul de ventilație naturală Aereco, utilizat în special în clădirile rezidențiale, permite controlarea fluxului de aer din fiecare încăpere. Aceasta este o soluție ideală pentru modernizarea clădirilor care funcționau anterior cu ventilație naturală standard, înlocuind doar admisiile de aer și grilele de extracție cu componente inteligente.
Propunând alimentarea cu aer proaspăt (în încăperile uscate) și extracția aerului viciat (din încăperile umede) prin intermediul grilelor higroreglabile, acest sistem oferă o gestiune foarte inteligentă a debitelor de aer în toate încăperile. Grilele de extracție higroreglabile gestionează, de asemenea, tirajul termic, echilibrând presiunile și debitul de aer de-a lungul coloanei centrale.
Acest sistem Aereco este destinat în mod special imobilelor multifamiliale. Cu o necesitate de întreținere mică, acesta este adecvat și pentru asociațiilor de locuințe sociale.

Tirajul natural, locuinta individuala sau cladire colectiva de locuinte

Atat in cazul locuintelor individuale sau al celor colective, tirajul natural foloseste diferenta de presiune pentru a realiza improspatarea aerului. Potentialul natural creeaza o presiune pe coloana de ventilatie care pune in miscare aerul dinspre interiorul locuintei catre exteriorul cladirii.
Aerul este extras din camerele umede prin intermediul grilelor de evacuare (2), ceea ce induce admisia aerului proaspat prin intermediul grilelor de introducere (1) instalate in camerele principale. Depinzand de potentialul natural (diferenta de presiune si efectul coloanei de ventilatie), tirajul natural este aleatoriu: de aceea, ideal este sa il putem controla.
Sistemul higroreglabil, care inregistreaza nivelul umiditatii pentru a repartiza debitele de aer, ofera o solutie adaptata in conditiile in care potentialul natural este atat de variabil si permite compensarea automata a tirajului in lungul coloanei de ventilatie, in special in perioada rece a anului.
Pe langa contributia certa la economisirea de energie (nu exista ventilator), principalele calitati ale acestui sistem sunt silentiozitatea (viteze mici ale aerului) si usurinta operatiunilor de intretinere.
Presiunile disponibile intalnite in cadrul sistemelor ce folosesc tirajul natural sunt cuprinse in intervalul 5 … 15 Pa la nivelul grilelor, functie de inaltimea cladirii si de conditiile meteo.

Gestiunea calității aerului interior

Sistemul de ventilație naturală Aereco a fost conceput pentru a optimiza calitatea aerului interior datorită admisiilor sale de aer inteligente și a gurilor de extracție care detectează în mod automat gradul de umiditate. De exemplu, pe timpul nopții, umiditatea generată de către ocupanți în dormitoare este detectată de admisiile de aer pentru a se adapta și a mări debitul aerului, garantând astfel o calitate interioară bună.

Economie de energie din pierderile de căldură

Gestiunea inteligentă a fluxurilor de aer propusă de sistemul de ventilație naturală Aereco permite adaptarea automată a ventilației la necesitățile tuturor încăperilor, în orice moment. Aceasta înseamnă că, atunci când gradul de ocupare al locuinței este redus sau inexistent, debitele de aer sunt reduse în mod automat în toate încăperile, păstrându-se astfel căldura în anotimpul rece și reducându-se consumul de energie al ventilatorului.

Ideal pentru modernizarea și îmbunătățirea performanțelor unei instalații de ventilație naturală standard deja instalate

Sistemul de ventilație naturală Aereco este o modernizare ușoară a unui sistem de ventilație naturală standard, prin simpla înlocuire a admisiilor de aer și a gurilor de extracție. Fără cabluri, fără electricitate: senzorul higroreglabil a admisiilor de aer și a gurilor de extracție este în totalitate mecanic. Fără nevoia de echilibrare a conductelor, nici de reglare a componentelor: sistemul adaptează în mod automat debitele de aer.

O întreținere minimă

Fără ventilator, sistemul de ventilație naturală necesită foarte puțină întreținere, fiind necesară o simplă operațiune anuală de înlăturare a prafului din admisiile de aer și din gurile de extracție.