1. Acasă
  2. Ventilație
  3. Sistemele de ventilație
  4. Ventilație hibridă

Care este modul de funcționare a ventilației hibride?

 

Ventilația hibridă constă în utilizarea componentelor și dimensionarea conductelor de ventilație naturală împreună cu o asistență mecanică intermitentă cu presiune joasă. Asistența mecanică este utilizată doar pentru a completa forțele motrice naturale atunci când acest lucru este necesar.

Prin motricitate naturală înțelegem trei tipuri de fenomene naturale care provoacă punerea în mișcare a masei de aer.

  • Primul factor de motricitate naturală este pur și simplu vântul care va putea pătrunde în locuință prin intrări și ieșiri.
  • Cel de-al doilea factor de motricitate naturală este tirajul termic, care produce circulația aerului prin diferența de densitate între aerul cald și aerul rece: aerul cald mai puțin dens va avea tendința de ridicare, în timp ce aerul rece mai dens va avea tendința de coborâre.
  • Cel de-al treilea și ultimul factor de motricitate naturală este tirajul aeraulic cauzat de diferența de presiune legată de înălțime: cea mai redusă presiune în înălțime cauzează o depresurizare care permite circulația aerului în interiorul clădirii.

Punerea în funcțiune a ventilației hibride este automată; aceasta poate fi acționată printr-o sondă de temperatură, un dispozitiv de măsurare a vitezei vântului sau un presostat. Aerul proaspăt este admis prin admisiile de aer higroreglabile situate în încăperile principale (camere și camera de zi). Aerul viciat este evacuat în camerele auxiliare (toalete, baie, bucătărie) prin grile de extracție higroreglabile racordate la conducta de ventilație conectată la ventilator. Presiunile generate în ventilația hibridă sunt comparabile celor din ventilația naturală, din ordinul de 5 la 15 Pa calculat la nivelul grilelor.

Ventilatia hibrida, solutie pentru cladirile colective de locuinte

Fiind o combinatie intre ventilatia naturala si  ventilatia fortata, ventilatia hibrida reprezinta un concept modern care utilizeaza componentele si dimensionarea retelei de tubulaturi caracteristice tirajului natural impreuna cu un ventilator de joasa presiune (3), ce poate avea un regim intermitent de functionare.
Tirajul fortat se foloseste in perioadele in care tirajul natural este atat de slab incat nu poate asigura debitul de aer necesar locuintelor deservite. Ventilatorul de joasa presiune poate primi in mod automat semnal de pornire din partea unui senzor de temperatura sau a unui controler de presiune.
Admisia aerului proaspat este asigurata prin existenta grilelor higroreglabile de fereastra (1), de exemplu, in camerele principale ale locuintei (sufragerie, dormitoare, etc.), evacuarea aerului viciat avand loc prin intermediul grilelor higroreglabile (2) murale din camerele umede (bucatarie, bai, toalete, etc.). Montarea tuturor grilelor higroreglabile ofera posibilitatea controlului debitului de aer functie de cerintele specifice ale fiecarei camere in parte.

Ventilatia hibrida combina avantajele tirajului natural (intretinere usoara, economisire de energie, acustica si silentiozitate) cu performantele aeraulice ale ventilatiei mecanice.

O comandă inteligentă a ventilației

Sistemul de ventilație hibridă Aereco este utilizat în principal în clădirile rezidențiale; acesta propune o adaptare a debitelor de aer în funcție de necesități, de la încăpere la încăpere. Combinând performanța energetică și calitatea aerului interior, această soluție abordabilă și ușor de instalat (în special) în clădirile aflate în renovare este perfectă pentru modernizarea clădirilor care au fost prevăzute cu ventilație naturală, datorită instalației de ventilatoare de asistență de joasă presiune care oferă o presiune suplimentară pentru îmbunătățirea tirajului natural.

Cu admisii de aer controlate de umiditatea din încăperile principale și cu o extracție a aerului cu rol de umidificare sau prin prezența în încăperile auxiliare, acest sistem oferă o comandă inteligentă a ventilației în toate încăperile.

Sistemul de ventilație hibridă este dedicat birourilor, școlilor și în special clădirilor de locuit colective. Prin necesitatea minimă de întreținere, acesta este adaptat în special asociațiilor de locuințe sociale de tip ANL (locatari ai locuințelor sociale).

Ideal pentru reamenajarea și îmbunătățirea performanțelor unei instalații de ventilație naturală standard deja instalate

Sistemul de ventilație hibridă Aereco folosește aceleași conducte, orificii de conexiune și caneluri ca și un sistem de ventilație naturală standard. Prin urmare, modernizarea unui sistem de ventilație naturală standard prin sistemul de ventilație hibridă Aereco este foarte simplă. Admisiile și grilele de extracție sunt ușor de înlocuit, fără lucrări suplimentare. Senzorul de umiditate al admisiilor de aer și al grilelor de extracție fiind mecanic și funcționând fără electricitate, nu este necesar în general niciun nou cablaj. Ventilatoarele de asistență sunt instalate cu ușurință în partea de sus a conductelor verticale cu ajutorul componentelor adaptoare. Fără necesitatea de echilibrare a conductelor, nici de reglare a componentelor: sistemul adaptează în mod automat debitele de aer.

Gestiunea calității aerului interior

Sistemul de ventilație hibridă Aereco este ideal pentru controlarea calității aerului interior datorită admisiilor și extracțiilor sale inteligente de aer. De exemplu, pe timpul nopții, umiditatea generată în camere de către ocupanții acestora este detectată de admisiile de aer, care măresc debitul aerului. La ora mesei, umiditatea generată de bucătărie este detectată și apoi evacuată prin grilele de extracție, în poziție deschisă, pentru a permite creșterea automată a debitului de aer.

Faceți economii la încălzire și reduceți consumul electric

Sistemul de ventilație hibridă Aereco permite adaptarea automată a ventilației la necesitățile fiecărei încăperi, în orice moment, și aceasta datorită unei gestiuni inteligente a debitelor de aer. Rata de ventilație este astfel redusă în mod automat în toate încăperile cu grad mic de locuire, păstrând astfel căldura în sezonul rece și reducând consumul de energie al ventilatorului, deja deosebit de redus datorită presiunii sale scăzute de funcționare.

 

Fără necesitatea de a consolida etanșeitatea la aer a conductelor de ventilație naturală existente

Păstrând presiunea redusă a ventilației naturale (aproximativ 5 – 15 Pa la nivelul grilelor de extracție), sistemul de ventilație hibridă Aereco poate fi instalat direct pe conductele de ventilație naturală existente, fără necesitatea aplicării altor măsuri sau consolidări a etanșeității la aer.

Nivel scăzut de risc

Ventilatoarele de asistență utilizate în sistemul de ventilație hibridă Aereco sunt brevetate special pentru a le permite să funcționeze atât în mod mecanic cât și pasiv, în funcție de condițiile termice sau de viteza vântului. Aceasta înseamnă că, dacă ventilatorul este oprit, acesta nu determină întreruperea alimentării, ventilația continuând să funcționeze în modul ventilație naturală.