1. Acasă
  2. Ventilație
  3. Un mod de activare pentru fiecare agent poluant

Inovație tehnologică: senzorii inteligenți

 

Sistemele de ventilație Aereco sunt alcătuite din senzori inteligenți care controlează debitele de aer în funcție de necesități și de gradul de poluare interioară. Diferiți senzori sunt propuși pentru diferite produse, în funcție de tipul de încăpere și de gradul de poluare.

Factorii de poluare cei mai intalniti la care pot reactiona grilele Aereco:

Debit de aer functie umiditate

Principiu: debitul de aer este controlat functie de umiditatea relativa a aerului din vecinatatea zonei in care grila este montata.

 

Acesta este principiul fundamental de reactie a grilelor Aereco. Detectorul si elementul de actionare al grilelor higroreglabile, senzorul, foloseste un fenomen fizic binecunoscut: tendinta unor materiale de a se alungi cand umiditatea creste si de a se scurta cand aceasta scade. Seturile de 8 sau 16 benzi poliamidice ale senzorilor folosesc acest principiu pentru a actiona una sau mai multe clapete, modificand functie de valoarea umiditatii relative sectiunea prin care aerul poate circula.

Cu cat umiditatea aerului este mai mare, cu atat grilele vor fi mai deschise. Senzorul higrosensibil este protejat fata de aerul din exterior; el este expus numai aerului din interiorul locuintei, la al carui nivel de umiditate relativa reactioneaza. Mai mult, datorita unui factor de corectie termica, deschiderea clapetei nu este afectata de conditiile meteo din exterior.

Higrosensibilitatea este implementata tutror grilelor Aereco montate in camerele locuintelor, acolo unde umiditatea reflecta nivelul de poluare al acestor incaperi (sufragerie, dormitor, birou, baie, bucatarie, etc.).

Debit de aer controlat printr-un detector de prezenta

Principiu: crestere automata a debitului cand este sesizata prezenta unei persoane in incaperea respectiva.

 

Prezenta unei persoane intr-o camera este sesizata de detectorul de prezenta, care comanda deschiderea maxima a clapetei. Aceasta modalitate de control a debitului de aer este utilizata atunci cand umiditatea relativa a aerului nu este suficient de sugestiva pentru nivelul poluarii (folosita in toalete, in birouri cu grad de ocupare aleatoriu, etc.). Aceasta tehnologie ajuta la economisirea energiei in perioadele in care senzorul nu detecteaza prezenta unei persoane in raza sa de actiune.

Modulul de detectie a prezenei este compus dintr-un senzor piroelectric care detecteaza radiatia infrarosie captata cu ajutorul unei lentile Fresnel. Cu un spectru de actiune cu raza de 4m si un unghi de detectie de 100°, acest senzor este foarte eficient. Radiatia infrarosie captata de senzor este analizata permanent; cand o variatie a acestei radiatii este sesizata, un semnal este emis si trimis catre un integrat electronic, care il analizeaza si apoi activeaza (sau nu) motorul ce comanda deschiderea clapetei.

Tehnologia detectarii prezentei se recomanda a fi utilizata pentru grilele destinate evacuarii fortate a aerului viciat, montate in camerele in care umiditatea relativa a aerului nu este intotdeauna factorul cel mai expresiv al nivelului de poluare instantanee (bai, birouri, etc.).

Debit de aer reglat manual

Principiu: permite-i locatarului sa creasca debitul de aer viciat evacuat atunci cand poluarea instantanee este intensa.

 

Cand umiditatea relativa nu poate fi utilizata ca fiind factorul cel mai expresiv al poluarii instantanee (bucatarie, toalete, etc.), locatarii pot comanda manual deschiderea maxima a grilelor montate in aceste incaperi astfel incat aerul umed si incarcat cu mirosuri neplacute sa poata fi evacuat in cel mai scurt timp. Deschiderea maxima a grilelor poate fi comandata de la un intrerupator, tragand de un fir atasat vlapetei sau cu ajutorul unei telecomenzi. Aceste modalitati de actionare ale clapetei grilelor pot fi aditionale capacitatii higrosensibile ale acestora.

Debit de aer controlat de senzori de CO2 sau COV

Principiu: controlul debitului de aer functie de nivelul de CO2 sau al compusilor organici volatili (COV).

 

Ambii senzori actioneaza la fel: nivelul de deschidere al clapetei este setat la momentul montarii grilei in instalatia de ventilatie. Cand nivelul de CO2 (sau COV, functie de versiunea grilei) din incapere este sub valoarea minima setata, debitul de aer va fi minim sau cel corespunzator nivelului umiditatii relative a aerului (acolo unde senzorii de CO2 sau COV sunt implementati in produse care au si capacitatea de a fi higrosensibile). Cand nivelul de CO2 sau COV creste peste valoarea minima setata, senzorul respectiv va comanda deschiderea maxima a grilei si mentinerea ei astfel, pana in momentul in care nivelul poluarii scade sub valoarea minima stabilita la instalare.