1. Acasă
  2. Ventilație
  3. Avantajele ventilației controlate

Cel mai eficient mod de a asigura concomitent calitatea aerului si eficienta energetica a cladirilor

 

Este o realitate faptul ca instalatiile de alimentare cu apa sunt actionate atata timp cat exista cerere de consum, ele nefiind lasate permanent deschise. Prin urmare, de ce ar trebui sa fie diferit in ceea ce priveste ventilatia? Ce rost are ca in sezonul in care sistemele de incalzire ale cladirilor sunt utilizate, sa fim nevoiti sa incalzim metri cubi de aer daca nu e cazul?

Principiul ventilatiei controlate consta in a asigura debitul de aer proaspat cand este nevoie, unde este nevoie si in cantitatea de care ocupantii unui spatiu rezidential sau non-rezidential trebuie sa beneficieze. Aplicand un management inteligent al debitelor de aer (higroreglabilitatea) putem economisi energie cu fiecare ocazie cu fiecare ocazie cu care nevoia de a ventila este scazuta, ceea ce in practica poate reprezenta aproximativ jumatate din timp. Exista insa si situatii in care activitatile domestice desfasurate in mod curent, pot avea ca rezultat emisii de vapori de apa, mirosuri neplacute sau compusi organici volatili. Gatitul, dusul sau amenajarile interioare de ex., reprezinta surse de poluare a aerului care cresc nevoia de a ventila spatiile respective. Sistemul higroreglabil de ventilatie adapteaza debitele de aer functie de toate aceste cazuri particulare.

In orice moment, ventilatia higroreglabila optimizeaza in mod automat consumul de energie pentru incalzire si asigura obtinerea calitatii aerului interior. Fiecare sistem de ventilatie Aereco este proiectat pe baza conceptului ventilatiei controlate, care pe langa faptul ca este in mod special eficient pentru confortul locatarilor are si alte beneficii derivate din functionalitatea sa.

 

 

Improspatare mai buna a aerului pentru un confort sporit

Prin prioritizarea debitelor de aer catre camerele care au nevoie crescuta de ventilatie, sistemele higroreglabile Aereco contribuie in mod decisiv la imbunatatirea calitatii aerului in locuinte. Cand o camera principala este ocupata, valoarea umiditatii relativa a aerului creste; grilele higroreglabile destinate aportului de aer proaspat se deschid mai mult, creand conditii ridicate de improspatarea a aerului viciat. Activitatile desfasurate in camerele umede (bucatarie, toalete, bai, etc.) sunt insotite de emisii de vapori de apa in aer; deschiderea grilelor destinate evacuarii aerului viciat creste si odata cu ea creste si ritmul de eliminarea a aerului poluat.

Protectie impotriva umiditatii

O valoare crescuta a umiditatii relative generata de respiratie si activitatile desfasurate in bucatarie si baie, de exemplu, poate conduce la aparitia condensului si a chiar a mucegaiului. Cand valoarea umiditatii relative creste periculos de mult, grilele destinate evacuarii aerului viciat se deschid total, favorizand eliminarea rapida a aerului umed si evitand aparitia condensului.

Consum redus si controlat de energie pentru incalzirea locuintei

Ventilația este adesea considerată responsabilă pentru o mare parte din pierderile termice într-o locuință, pana la 50% din totalul acestora. În timp ce acest lucru este valabil pentru majoritatea proceselor de ventilație tradiționale, sistemele higroreglabile Aereco conserva căldura în camerele și locuințele mai puțin ocupate prin reducerea în mod automat a debitului de aer.

Numeroase beneficii aditionale

Pe langa asigurarea calitatii aerului si eficientizarea energetica a locuintelor, ventilatia higroreglabila ofera si alte beneficii indirecte derivate din adaptarea debitelor de aer cerintelor fiecarei incaperi in parte:

• Consum redus de energie electrica al ventilatoarelor implementate in sistemele de ventilatie higroreglabile

Prin reducerea ratei medii a debitului de aer, sistemele higroreglabile permit ventilatoarelor sa functioneze mult timp sub valoarea debitului maxim instalat; prin urmare, consumul lor de energie electrica este unul scazut. Acest aspect pune in valoare sistemul higroreglabil Aereco atunci cand il comparam cu un sistem standard de ventilatie cu recuperarea caldurii. Sistemul standard de ventilatie cu recuperarea caldurii este de regula dotat cu doua motoare clasice care in cea mai parte a timpului functioneaza la o turatie mai mare decat ar fi necesar (vehiculand, prin urmare, debite de aer mai mari decat ar trebui), putand fi in mod particular date ca exemplu negativ din punct de vedere al impactului asupra mediului inconjurator si al consumului de energie electrica (energie primara).

• Colmatare mai lenta a filtrelor, tubulaturilor si grilelor

Debitul de aer redus necesar sistemului higroreglabil de ventilatie conduce la reducerea cantitatii de particule in suspensie respectivul volum de aer; prin urmare, indiferent de perioada aleasa pentru a face o comparatie intre sistemul higroreglabil si sistemul standard cu recuperarea caldurii, sistemul higroreglabil prezinta un risc semnificativ mai scazut de colmatarea a componentelor sale fata de sistemul cu recuperarea caldurii. Iata de ce mentenanta tubulaturii si a filtrelor (acolo unde acestea sunt utilizate), poate fi facuta mai rar, proportional cu scaderea puterii electrice consumate de ventilatorul / ventilatoarele sistemului de ventilatie (cand sunt prezente filtrele de impuritati).

• Timp de exploatare marit pentru ventilatoarele sistemelor de ventilatie higroreglabila

Prin reducerea valorii medii a debitului de aer pe parcursul unui an, sistemul higroreglabil care functioneaza cu tiraj fortat solicita mai putin ventilatorul utilizat decat daca acesta ar deservi un sistem standard de ventilatie. Prin urmare, longevitatea sa in functionare creste. aceasta deoarece longevitatea unui ventilator depinde in mod particular de puterea la care el este folosit in majoritatea timpului, iar puterea este proportionala cu debitul de aer pe care acesta il vehiculeaza prin sistemul de ventilatie.

• Disponibilitate crescuta de presiune si debit de aer

Intr-un sistem centralizat de ventilatie al unei cladiri individuale sau colective de locuinte, adaptarea automata a debitelor de aer pe componentele acestuia permite evitarea situatiilor in care tubulaturile sunt suprasolicitate, asa cum s-ar intampla in cazul sistemelor standard de ventilatie in care debitul de aer este constant. De aceea, in cazul sistemului higroreglabil, camerele sau locuintele care au un nivel scazut de poluare vor crea conditii ca debitul de aer vehiculat sa fie distribuit cu prioritate catre camerele cu un nivel de poluare ridicat. Acestea pot profita de potentialul sistemului higroreglabil, de intreg potentialul de presiune disponibila si debit de aer al sistemului, prin optimizarea si reducerea pierderilor de presiune in tubulaturi.

• Dimensiuni reduse ale tubulaturilor de aer pentru a castiga spatiu util pe etaj

In cazul sistemului higroreglabil de ventilatie, adaptarea automata a debitelor de aer permite reducerea sectiunii tubulaturilor, exploatand avantajul faptului ca in cazul unei tubulaturi colectoare nu toate tubulaturile componente functioneaza la debit maxim simultan. Acest fenomen, denumit distributia instantanee a debitelor de aer, a fost verificat de Aereco prin studiile efectuate de-a lungul timpului in cladirile pe care le-a echipat. De aceea, sistemul de tubulaturi poate fi dimensionat pentru un debit de aer maxim mai mic decat suma debitelor maxime stabilite pentru fiecare unitate locativa in parte, in comparatie cu un sistem standard de ventilatie in care debitul total de aer trebuie sa fie egal cu exact suma debitelor de aer maxime individuale. Prin urmare, reducerea sectiunii tubulaturilor permite alocarea unui spatiu mai mic pentru instalatiile tehnice si alocarea unei suprafete utile mai mari.

Cum functioneazã?

Prin adaptarea in timp real a debitelor de aer functie de cerintele locatarilor, sistemele higroreglabile Aereco asigura reducerea pierderilor de energie prin ventilatie, asigura calitatea aerului si diminueaza riscul aparitiei condensului, pentru a răspunde la următoarele întrebări:

Distributie inteligenta a debitelor de aer

Procesul Aereco optimizeaza repartitia debitelor de aer in locuinte : multumita grilelor higroreglabile, debitul de aer proaspat este directionat cu predilectie catre camerele principale care au nevoie crescuta de aerisire. Astfel, pierderile de caldura sunt limitate in camerele neocupate si iar cele ocupate beneficiaza de debite de aer corespunzatoare.

Odata cu schimbarea numarului de ocupanti sau a intensitatii activitatilor lor, se modifica si nevoia de aerisire a locuintelor in care acestia locuiesc.

Pentru a indeplini aceasta cerinta variabila, sistemul higroreglabil Aereco asigura un debit de aer direct determinat de nivelul de poluare al fiecarei incaperi din fiecare locuinta. O crestere a nivelului de poluare a aerului din locuinte este acompaniata de regula de cresterea valorii umiditatii relative, ceea ce mareste deschiderea grilelor higroreglabile destinate aportului aerului proaspat si a celor destinate evacuarii aerului viciat. In locuintele in care gradul de ocupare este scazut, grilele higroreglabile vor avea o deschidere minima, contribuind la economisirea de energie consumata pentru incalzirea spatiului respectiv.

Presiunile si debitele de aer sunt echilibrate

In blocurile care folosesc tirajul natural sau hibrid, avantajate din punctul de vedere al debitului si presiunii sunt apartamentele de la nivelurile inferioare. Sistemul higroreglabil de ventilatie compenseaza disponibilul scazut de presiune al apartamentelor de la nivelurile superioare prin deschiderea grilelor functie de nivelul umiditatii relative, echilibrand debitul de aer pe inaltimea coloanei.