1. Acasă
  2. Fișiere tematice
  3. Sistem VMC cu dublu flux sau higroreglabil cu flux simplu?

Răspunsul la această întrebare nu poate fi dat imediat, deoarece acesta depinde de numeroase criterii de alegere.

Aspect energetic: performanțele VMC cu dublu flux depind în mare măsură de factorii climatici

 

În ceea ce privește aspectul strict energetic, alegerea dintre sistemul VMC higroreglabil cu flux simplu și un sistem VMC cu dublu flux depinde în principal de zona climatică în care va fi situată instalația și de gradul de ocupare a locuinței. Cele două sisteme se bazează de fapt pe două abordări diferite de optimizare, fiecare în felul său, performanța energetică.
Sistemul VMC cu dublu flux permite recuperarea unei părți substanțiale din căldura indusă, prin ventilația bazată pe schimbătorul de căldură, în timp ce sistemul VMC higroreglabil cu flux simplu (sau, la modul general, modular) are la bază principiul de reducere automată a reînnoirii aerului proaspăt pentru limitarea pierderilor de căldură odată ce gradul de ocupare a locuinței este mai redus (ceea ce reprezintă în general o bună parte a timpului). În condițiile unui climat temperat, sistemul VMC cu dublu flux și sistemul VMC higroreglabil cu flux simplu joacă aproximativ același rol pe acest plan. Sistemul VMC cu dublu flux reprezintă o soluție energetică cu adevărat interesantă odată ce aerul exterior este foarte rece, în special în cazul țărilor nordice.
Din punct de vedere al consumului de electricitate, sistemul VMC higroreglabil cu flux simplu este cu mult mai performant decât sistemul VMC cu dublu flux, aceasta din urmă fiind penalizat prin folosirea a două ventilatoare în locul unui sistem VMC cu flux simplu, și în special la nivelul pierderilor de sarcină generate atât de schimbătorul termic cât și de filtre.

 

Calitatea aerului interior: rezultate variabile în funcție de situare și grad de ocupare, o necesitate de mentenanță crescută pentru un sistem VMC cu dublu flux

Referitor la calitatea aerului interior, cele două sisteme sunt comparabile în ceea ce privește evacuarea poluanților interni deoarece atât performanțele unui sistem VMC cu dublu flux, cât și cele ale unui sistem VMC higroreglabil cu flux simplu au la bază o modulare a debitelor în funcție de necesitățile încăperilor, cu o medie a debitelor mai scăzută, însă mai adaptată necesităților.
Sistemul VMC cu dublu flux propune totuși o mai bună capacitate de protecție a locuinței de particulele exterioare (PM2,5, PM10, etc.) datorită unei filtrări a aerului exterior, o particularitate care, în general, nu este integrată în sistemul VMC higroreglabil cu flux simplu. Totuși, aceste limitări de filtrare ale sistemului VMC higroreglabil cu flux simplu reprezintă, de asemenea, un avantaj în privința sistemului VMC cu dublu flux, deoarece acesta nu necesită întreținerea filtrului. Dacă acesta din urmă nu este curățat sau înlocuit în mod regulat (în general o dată la 6 luni), griparea sa determină întreruperi de alimentare, prin generarea unui consum electric excesiv și poluare fonică.
Sistemul VMC higroreglabil cu flux simplu oferă, de asemenea, avantajul de a admite direct aerul exterior prin intermediul admisiilor de aer și nu prin intermediul conductelor, ca în cazul sistemului VMC cu dublu flux, conducte ale căror curățenie și etanșeitate trebuie să fie perfect asigurate.

 

Sistemul VMC cu dublu flux ideal pentru izolarea zgomotelor exterioare; o mai ușoară optimizare a sistemelor VMC higroreglabile cu flux simplu pentru o funcționare fără zgomot

În privința protecției fonice, dacă sistemul VMC cu dublu flux permite asigurarea unei protecții ridicate împotriva zgomotelor exterioare, sistemul VMC higroreglabil cu flux simplu propune o funcționare foarte silențioasă în special în camere, cu un aport de aer proaspăt la o presiune foarte joasă, substanțial redusă în ceea ce privește ventilația cu dublu flux pentru care instalarea gurilor de inducție necesită o mentenanță specială, bine gândită, pentru evitarea oricăror probleme de zgomot.
În privința procedurilor de instalare, sistemul VMC cu flux simplu necesită mult mai puține lucrări raportat la sistemul VMC cu dublu flux prin rețeaua sa dublă de conducte. Costul de cumpărare a sistemelor VMC higroreglabile cu flux simplu este, de asemenea, mult mai puțin ridicat decât cel al unui sistem VMC cu dublu flux, de 3 până la 6 ori mai ieftin.

 

Sistem VMC cu dublu flux sau sistem VMC higroreglabil cu flux simplu: totul depinde de priorități!

Pe scurt, alegerea dintre sistemul VMC cu dublu flux sau sistemul VMC higroreglabil cu flux simplu nu este automată; elemente precum bugetul alocat proiectului, necesitatea filtrării sau nefiltrării aerului exterior sau chiar de diminuare a consumului său electric, în special, vor putea ghida proiectantul către una sau alta dintre cele două tehnici, fiecare dispunând de avantaje și de proprietăți specifice.

Produse compatibile