1. Acasă
  2. Fișiere tematice
  3. Cum se instalează o grilă destinată aportului de aer proaspăt?

Grilele destinate aportului de aer proaspăt sunt componente esențiale ale sistemelor de ventilație mecanice (MEV), hibride și naturale. Instalarea lor trebuie să fie stăpânită perfect pentru a garanta o funcționare optimă.

Cum se instalează o grilă destinată aportului de aer proaspăt în cazul unui sistem MEV (ventilație prin extracție mecanică)?

 

O ventilație corespunzătoare este oferită de grilele destinate aportului de aer proaspăt instalate în încăperile uscate (dormitoare, birouri și camere de zi), care permit introducerea de aer proaspăt în locuințe, precum și de grilele destinate evacuării aerului viciat care extrag aerul închis, instalate în încăperile umede (bucătărie, baie și toalete).

În funcție de configurația locuinței, grilele destinate aportului de aer proaspăt pot fi instalate pe cadrele ferestrelor, pe casetele de rulouri sau prin perete.

Instalarea grilelor destinate aportului de aer proaspăt pentru sistemele MEV poate fi controlată, în funcție de țara în cauză.
În Franța, de exemplu, articolul 4, modificat la 28 octombrie 1983, impune respectarea debitelor minime de flux în cazul unei instalații MEV controlate în funcție de umiditate:

               
Număr de încăperi uscate 1 2 3 4 5 6 7
Debit total minim în m3/h 10 10 15 20 25 30 35

 

Astfel, grilele destinate aportului de aer proaspăt pentru MEV sunt selectate și distribuite în toate încăperile uscate pentru a respecta reglementarea.

 

Instalarea grilelor destinate aportului de aer proaspăt pe cadrele de fereastră

Dispozitivul de intrare a aerului pentru sistemele MEV este compus dintr-o protecție și o grilă destinată aportului de aer proaspăt.

Protecția previne pătrunderea apei în locuințe. Protecția exterioară trebuie să fie fixată astfel încât să se asigure această etanșeitate la apă.

Realizarea orificiului este foarte importantă, deoarece doar un orificiu adecvat va asigura fluxul de aer necesar pentru grila destinată aportului de aer proaspăt. Punctele majore legate de procesul de perforare a orificiilor vor fi explicate mai jos în acest articol.

Obloanele grilei destinate aportului de aer proaspăt trebuie să fie orientate în sus pentru a se evita curenții de aer nedoriți. Dacă fereastra este prea aproape de plafon sau de un prag superior, există posibilitatea de a adăuga un distanțier pentru a direcționa fluxul de aer pe orizontală.

 

Instalarea utilizând orificiul grilei destinate aportului de aer proaspăt

Orificiul trebuie să fie realizat de către fabricantul ferestrei. Caracteristicile aeraulice și acustice ale grilelor destinate aportului de aer proaspăt pentru sisteme MEV depind de dimensiunea orificiului (consultați specificațiile produsului pentru dimensiunile orificiului asociate produselor). Orificiul trebuie să fie perforat în partea de sus și în centrul cadrului, astfel încât grila destinată aportului de aer proaspăt să fie centrată pe fereastră.

 

Dimensiunile canalelor frezate

Majoritatea grilelor Aereco necesita realizarea acestor canale , care garanteaza valoarea debitului de aer in conditiile diferentei de presiune mentionate (trebuiesc respectate aceste dimensiuni). Compus din doua tronsoane, aceasta frezare este recomandata pentru a pastra rigiditatea ferestrei. Sunt posibile si alte combinatii de dimensiuni ale canalelor frezate, asa cum sunt prezentate in fisele tehnice ale produselor.

Recomandari generale

  • Asigurati-va ca dimensiunile canalelor frezate au aceleasi dimensiuni atat pentru grilele higroreglabile cat si pentru protectiile externe (fara posibilitatea micsorarii debitului de aer)
  • Unele ferestre pot necesita utilizarea anumitor tuneluri din plastic astfel incat aerisirea sa se desfasoare in conditii optime. Aereco ofera un accesoriu specifc (E-TFR)
  • Respectati dimensiunile canalelor frezate specificate in instructiunile de instalare ale grilelor, astfel incat debitul de aer sa nu fie afectat
  • Este recomandat sa informati locatarii sa nu blocheze functionarea grilelor , nici chiar in perioada rece a anului, pentru asigurarea unei aerisiri eficiente

 

Tipuri de ferestre

Grilele Aereco pot fi montate pe festre avand profile din PVC, Lemn stratificat si Aluminiu. Majoritatea profilelor sunt compatibile cu grilele Aereco.

 

Positionarea grilelor

Realizarea canalelor frezate trebuie pusa in practica asfel incat structura de rezistenta a ferestrelor sa nu aiba de suferit. Numai in cazurile in care nu exista alta varianta, grilele trebuiesc pozitionate totdeauna pe orizontala superioara a ferestrelor, din urmatoarele motive:

  • Aerul exterior, avand temperatura scazuta in perioada rece a anului, poate fi astfel introdus catre tavan si preincalzit progresiv pana ajunge la nivelul zonei ocupate a camerei, protejand locatarii de disconfort.
  • Sensibilitatea grilelor pentru umiditate este optima la aceasta inaltime.
  • Improspatarea aerului in camera va fi asigurata mai bine in acest fel, stiind faptul ca iesirea aerului din camerele principale se realizeaza de regula la nivelul inferior al usilor.
  • Poziția de sus previne pătrunderea apei, chiar și în caz de ploaie puternică.

 

Procesul de frezare a profilelor

Procesul de frezare a profilelor de fereastra depinde de materialul din care acestea sunt constituite si de conditiile de la fata locului.

  • Pe parcursul producerii ferestrelor in fabrica:

Cand fereastra urmeaza a fi produsa, este cel mai usor de realizat frezarile necesare montajului grilelor, folosind echipamente profesionale cum sunt cele prezentate mai jos:

 

  • Pe ferestre existente:

Daca ferestrele pe care trebuiesc montate grilele sunt deja instalate la fata locului in cladire, canalele de aerisire nu pot fi intotdeauna realizate utilizand freze standard. Cand este posibil, se recomanda a se utiliza echipamente asemanatoare celor utilizate in fabrica (vezi paragraful anterior). 

Cand nici aceasta solutie nu este aplicabila, se poate apela la unul dintre urmatoarele echipamente:

Cutting disc

Flex

Driller

Masina de gaurit

Jigsaw

Pendular

Portable drilling machine

Masina de frezat portabila

 

Instructiuni pentru realizarea canalului frezat si montajul grilei + protectiei externe pe ferestre existente:

  1. Realizati canale frezate in partea superioara a ferestrei, respectand dimensiunile recomandate in specificatiile tehnice ale produselor achizitionate. Functie de tipul profilului ferestrei, frezarile pot fi realizate atat in partea mobila cat si in partea fixa a ferestrei.
  2. Fixati placa suport a grilei cu forante (unele grile se prind direct pe fereastra, fara a avea nevoie de placa suport).
  3. Clipsati grila pe placa suport. Asigurati-va ca grila este bine fixata, astfel incat sa se evite situatiile in care s-ar putea produce zgomote datorate vibratiilor sau a infiltratiilor nedorite de aer pe perimetrul acesteia.
  4. Fixati cu forante protectia externa pe exteriorul ferestrei.

 

 

Imagini ale unor canale frezate realizate in partea mobila (pentru grila higroreglabila) respectiv partea fixa (pentru protectia externa) a unei ferestre cu profil din PVC:

 

Exemple de frezari pe diferite tipuri de profile

Wooden profile PVC profile
Profil din lemn stratificat:
Grila (stanga) si protectie externa (dreapta)
instalate pe partea mobila.
Profil PVC:
Grila (stanga) instalata pe partea mobila.
Protectie mobila (dreapta) instalata pe partea fixa.

 

 

Instalarea grilelor destinate aportului de aer proaspăt pentru MEV pe casetele de rulouri

Protecția nu este necesară pentru instalarea acestui tip de grilă destinată aportului de aer proaspăt. Scurgerile către exterior din caseta de rulouri sunt utilizate pentru a furniza aer de intrare proaspăt și permit etanșarea dispozitivului.

Orificiul trebuie realizat de către un specialist pe fața verticală internă a casetei de rulouri (consultați specificațiile de produs pentru EAH2 cu privire la dimensiunile orificiului). Linia de separație ar trebui să se extindă prin izolație și să se deschidă în caseta de rulouri. O plăcuță este disponibilă ca accesoriu pentru a preveni scurgerea laterală a aerului prin celulele casetei de rulouri.

 

Instalarea pe perete a grilelor destinate aportului de aer proaspăt pentru MEV

Unitatea EHT de perete de admisie a aerului este compusă dintr-o grilă destinată aportului de aer proaspăt, un tub cilindric și o protecție.

Grila destinată aportului de aer proaspăt este instalată în partea superioară a peretelui, astfel încât să se evite curenții de aer care deranjează ocupantul, precum și pentru a promova amestecul favorabil de aer din încăpere.

Pe fațadă este perforat un orificiu circular. Grila destinată aportului de aer proaspăt este fixată pe o țeavă de perete cu diametrul de 100 mm. De asemenea, există o versiune care acoperă orificiile cu diametrul de 125 mm. Protecția este amplasată afară.

 

Recomandare

Odată ce instalația este montată, este necesar să verificați dacă există spații sub uși (trecere de 2 cm în partea de jos a ușii), astfel încât fluxul de aer să poată circula din încăperile uscate în încăperile umede.

 

Întreținerea

Se recomandă întreținerea regulată (eliminarea prafului) pentru a menține o calitate bună a aerului și pentru a asigura fluxul de aer. Dacă grilele destinate aportului de aer proaspăt nu sunt curățate în mod regulat, acestea pot deveni murdare și, astfel, pot reduce performanța sistemului MEV.

Produse compatibile