1. Acasă
 2. Fișiere tematice
 3. Cum se instalează un sistem VMC?

Reguli de urmat pentru instalarea unui sistem VMC

 

Înainte de orice, instalarea unei casete de Ventilație Mecanică Controlată cu flux simplu, denumită în mod curent VMC, trebuie să fie efectuată de un tehnician calificat. În plus față de informațiile din acest articol, este necesar să consultați informațiile de utilizare ale producătorului pentru orice informații suplimentare.

O instalare defectuoasă poate conduce la deteriorarea suportului de fixare, poate genera poluare fonică în cazul în care caseta VMC vibrează, sau poate chiar reduce performanțele ventilatorului.

MEV installation -Advice category page

Amplasamentul VMC

 • Amplasamentul casetei VMC trebuie stabilit cu grijă înainte de efectuarea instalării acesteia. În cazul instalării unui sistem VMC, este necesară izolarea conductelor care ar fi plasate în afara volumului de încălzire, pentru a evita riscul formării condensului în interiorul conductelor.
 • Pentru a obține un sistem de ventilație unitar de la o încăpere la alta, este preferabil ca lungimea între caseta de ventilație și gurile de extracție ale conductei să fie identică. Ideal ar fi ca acesta să fie cel mai aproape posibil de gura de extracție a bucătăriei.
 • Majoritatea casetelor VMC pot fi fie suspendate de șarpanta unei case, cu ajutorul cordelinelor sau a altui sistem de suspendare, fie pot fi direct fixate pe perete. În cazul instalării pe perete, anumite sisteme VMC sunt vândute cu sisteme de preinstalare în funcție de gabarit. V4A dispune, de exemplu, de un suport care permite identificarea precisă a locului în care trebuie plasate șuruburile de fixare.
MEV installation -Advice category page

Cum se realizează racordarea unui sistem VMC?

Pentru a efectua racordul electric al unui sistem VMC de tip higroreglabil, este primordial să se respecte normele specifice în vigoare în țara unde acesta va fi instalat. În Franța, se aplică mai multe reguli.

 • În primul rând, este necesar să existe o linie electrică dedicată la nivelul panoului electric cu un disjunctor divizionar de 2 A. Panoul electric va trebui să includă în capăt de linie un disjunctor diferențial de 30 mA.
 • Pentru racordul electric dintre caseta VMC și panoul electric, se va putea utiliza un cablu electric cu secțiunea de 1,5 mm². Codurile de culoare de mai jos vor trebui respectate (cel puțin pentru împământare):
  – Faza: Roșie
  – Nul: Albastră
  – Împământare: Verde/Galben

Schema de principiu alăturată reprezintă racordul clasic al instalării unui sistem VMC.

MEV installation -Advice category page

Evitați poluarea

 • În situația în care caseta de ventilație este amplasată direct pe perete, între perete și punctele de fixare ale casetei VMC trebuie intercalate cuplaje silent blocks. În caz contrar, vibrațiile pot genera poluare sonoră, perturbând astfel ocupanții locuinței; de exemplu, în cazul în care caseta de ventilație este instalată prea aproape de camere, este posibil să se simtă vibrații în timpul nopții.
 • În funcție de amplasamentul sistemului VMC, este posibilă instalarea de atenuatoare de sunet la nivelul casetei de ventilație. Aceasta permite garantarea unei poluări sonore foarte reduse la gura de extracție. Acest lucru poate fi deosebit de util pentru apartamentele cu o singură cameră în care bucătăria este amenajată în sistem open space împreună cu o cameră sau o cameră de zi.
 • În cazul utilizării conductelor flexibile, extensibile sau nu, în momentul instalării sistemului VMC, trebuie avut în vedere ca acestea să nu fie nici prea strânse, nici prea tensionate. De asemenea, pot apărea probleme acustice dacă razele de curbură ale conductelor nu sunt respectate în funcție de recomandările producătorului.
MEV installation -Advice category page

Alegerea produselor

 • Diametrul conductei trebuie, de asemenea, adaptat la debitul care îl traversează. De obicei, se utilizează o conductă cu diametrul de 125 mm pentru conducta de aer extras din bucătărie și una sau mai multe conducte de 75 sau 100 mm pentru conducta de la baie și cea corespunzătoare toaletelor.
 • Alegerea gurilor de extracție de tip higroreglabil trebuie să se facă conform avizelor tehnice în vigoare. Avizul tehnic desemnează tipul de reglaj al gurii necesare într-o încăpere pentru a garanta o bună calitate a aerului, reducând, în același timp, debitele de extracție.
MEV installation -Advice category page

Recomandările tehnice

 • Este necesar ca, la montarea ușilor, să se creeze spații de tranzit al aerului între marginea inferioară a ușii și podea pentru a permite libera circulație a aerului dintr-o încăpere într-alta. În general, crearea acestor spații inferioare de tranzit al aerului trebuie realizată la o distanță între 1 și 2 cm pe toată lățimea ușii.
 • În cele din urmă, ultimul punct care trebuie luat în considerat în momentul instalării unui sistem VMC constă în poziționarea sistemului de evacuare al aerului din podul locuinței suficient de departe de admisiile de aer pentru a nu se produce un fenomen de reciclare a aerului. De altfel, normele în materie interzic orice evacuare a aerului extras din hangare.

Produse compatibile