1. Acasă
  2. Fișiere tematice
  3. Grile de aerisire și guri de ventilație

Grile de aerisire și guri de ventilație pentru combaterea surselor de poluare

 

Ventilația permite evacuarea poluanților și împiedicarea acumulării de umiditate într-o locuință care pe termen lung ar putea favoriza dezvoltarea mucegaiului, care ar conduce la deteriorarea structurii clădirii. Din aceste motive, pare esențială instalarea unui sistem de ventilație (natural sau mecanic) care împrospătează aerul datorită prezenței terminalelor de ventilație: admisii de aer, grile de aerisire denumite și grile de extracție în cazul ventilației naturale și guri de ventilație în cazul unei ventilații mecanice controlate.

 

Care este diferența dintre o grilă de aerisire și o gură de ventilație?

Termenul grilă de aerisire sau grilă de extracție este folosit în general în cazul ventilației naturale sau hibride. Grila posedă deschideri largi care permit trecerea aerului cu presiune scăzută.

Termenul gură de ventilație sau gură de extracție este utilizat pentru Ventilația Mecanică Controlată, VMC. Aerul fiind evacuat mecanic de un ventilator, presiunile exercitate sunt mai ridicate decât în cazul ventilației naturale.

Aceste terminale sunt racordate la conducte de ventilație și/sau fum și permit evacuarea aerului viciat. Acestea sunt prevăzute în camerele auxiliare: bucătărie, baie și WC.

 

Care sunt tipurile de grile și guri propuse de Aereco?

Aereco propune două tipuri de grile de aerisire și guri de ventilație: higroreglabile și fixe.

Terminalele de ventilație higroreglabile adaptează debitul de aer în funcție de rata de umiditate relativă ambiantă. Cu cât este mai mare umiditatea din încăpere, de exemplu în cazul dușului, cu atât mai mare va fi gradul de deschidere al clapetelor pentru evacuarea aerului viciat.

Senzorul higroreglabil este alcătuit din benzi de țesături din poliamidă care au proprietatea de a se lungi atunci când crește umiditatea aerului și de a se scurta atunci când aerul devine uscat. Această țesătură acționează clapeta care ajustează volumul de trecere pentru a permite intrarea unei cantități mai mari sau mai mici de aer.

Această tehnologie, aplicată grilelor de aerisire și gurilor de ventilație, adaptează debitul de aer în funcție de nevoia reală a locuinței, reducând pierderile de căldură și optimizând consumul electric al ventilatoarelor. Umiditatea, care acționează ca un indicator de poluare a aerului înconjurător, permite asigurarea unei bune calități a aerului.

Grilele fixe au aceeași formă ca grilele higroreglabile, cu diferența că acestea nu posedă un mecanism de acționare higroreglabil. Același lucru este valabil în cazul gurilor de ventilație.
În funcție de tipul gurilor de extracție, este posibilă activarea unui debit maxim cu ajutorul unei cordeline, a unui întrerupător, a unei telecomenzi sau a senzorilor de prezență, pentru CO2 sau COV.

 

Cum se instalează o grilă de aerisire?

O grilă de aerisire este plasată în partea de sus a peretelui sau pe tavan, acolo unde se propagă aerul cald viciat.

Grilele de aerisire sunt optimizate pentru presiunile scăzute datorită deschiderilor largi. Acestea sunt integrate în conductele antirefulare și în conductele zidite.

O gură de ventilație poate fi racordată la mai multe tipuri de conducte: cilindrică, metalică, plastică, semi-rigidă…

 

Trebuie efectuate lucrări de mentenanță?

Senzorul higroreglabil nu necesită întreținere.

Se recomandă curățarea regulată a fațadei din fața grilei de aerisire/gurii de ventilație. Într-adevăr, aerul fiind încărcat cu praf, acesta se depune pe partea din față și pe termen lung poate gripa dispozitivul terminal de extracție, conducta și ventilatorul, determinând o performanță scăzută în materie de economie de energie.

Produse compatibile