RO

Intrebari frecvente

Intrebari frecvente

Semineul este compatibil cu ventilatia ?

In prezenta unui sistem de ventilatie fortata, ar trebui sa existe un dispozitiv care sa comande in mod automat decuplarea ventilatorului sistemului de ventilatie atunci cand semineul este folosit, astfel incat tirajul semineului sa fie prioritizat.

In prezenta unui sistem de ventilatie naturala, nu exista pericolul ca fumul sa fie raspandit in locunta: din moment ce semineul functioneaza, gradientul de temperatura va da nastere unui gradient de presiune care va asigura un tiraj puternic pe cosul de evacuare al gazelor de ardere, tiraj mai puternic decat eventualul tiraj natural invers ce s-ar putea forma natural in alte conditii de temperatura / presiune interior / exterior.

Va rugam sa cititi si sa va conformati cu legislatia in vigoare.

 

Hota din bucatarie este compatibila cu sistemul de ventilatie?

Functie de tipul hotei, situatiile difera:

  • Hotele cu recirculare sau cele cu dublu flux: pot fi utilizate in prezenta sistemelor de ventilatie naturale si  evacuare fortate centralizate
  • Hotele pasive conectate la tubulaturi: numai in prezenta sistemelor centralizate de evacuare fortata a aerului viciat

Va rugam sa cititi si sa va conformati cu legislatia in vigoare.

 

In cazul in care folosesc un aparat bazat pe arderea gazelor naturale in bucatarie, ce conditii trebuie sa indeplinesc din punctul de vedere al ventilatiei ?

Functie de tipul aparatului pe gaz folosit, pasii de urmat pot varia. Cand acest dispozitiv are un circuit etans (autonom), inseamna ca aerul necesar arderii il ia direct de afara si apoi evacueaza tot direct afara gazele rezultate in urma arderii, fara a avea de-a face cu tubulaturile sistemului de ventilatie al locuintei; in aceste conditii, nu este necesara instalarea unui grile pentru aport de aer proaspat in bucatarie. Pe de alta parte insa, daca aparatul pe gaz are nevoie pentru combustie de aerul din bucatarie, atunci trebuie gasita o solutie directa sau indirecta pentru a asigura aportul aerului proaspat in aceasta camera. In cazul in care este necesara amplasarea unui canal de ventilatie, va rugam sa analizati legislatia in vigoare pentru a stabili sectiunea acesteia.

Va rugam sa cititi si sa va conformati cu legislatia in vigoare.

 

Este necesar sa instalez grile destinate aportului de aer proaspat in bucatarie?

In general, daca legislatia nu o impune in mod specific, nu. Cand nu exista un dispozitiv care sa aiba nevoie de aer pentru combustie, este suficient sa instalam in bucatarie o grila destinata evacuarii aerului viciat racordata la tubulatura sistemului de ventilatie, astfel incat sa evitam un “scurt-circuit” si sa favorizam ca aportul de aer proaspat care sa compenseze evacuarea aerului viciat sa se realizeze prin grilele de introducere ce trebuiesc instalate in camerele principale ale locuintei (dormitoare, living, birou). In cazurile in care legislatia specifica in mod clar necesitatea aportului aerului proaspat direct in bucatarie, instalarea  grilelor de introducere este obligatorie.

Va rugam sa cititi si sa va conformati cu legislatia in vigoare.

 

Este necesar sa instalez o grila destinata aportului aerului proaspat in baie?

In mod general, nu. Aceste grile vor favoriza crearea unui “scurt-circuit” care va afecta eficienta  grilelor de introducere  ce trebuiesc montate in camerele principale – camere care prin urmare vor fi subventilate in aceste conditii – si vor creea conditii ca mirosurile si umiditatea din bai sa poata migra in interiorul locuintei. In mod normal, din bai trebuie sa organizam evacuarea aerului viciat; prin urmare, in aceste camere ar trebui sa montam grile destinate evacuarii aerului viciat, racordate la tubulatura de evacuarea a sistemului de ventilatie; daca amplasam in aceeasi camera si grila destinata evacuarii aerului viciat si grila destinata aportului de aer proaspat, in mod clar tot debitul de aer proaspat din restul camerelor va fi afectat.

 

Condensul apare pe peretii din baie : cum pot scapa de acest fenomen?

Contrar a ceea ce in mod obisnuit se crede, problema nu se datoreaza in mod particular lipsei spatiului pentru  evacuarea aerului viciat din baie (in cazul ventilatiei naturale), ci poate fi rezultatul lipsei  aportului aerului proaspat in camerele principale ale locuintei. Concret, daca dorim sa evacuam din locuinta un volum de aer viciat, trebuie sa ne preocupe in egala masura sa asiguram aportul volumului corect de aer proaspat care sa-l compenseze pe cel evacuat. Daca dimensionarea grilelor nu este corecta, daca nu exista spatiu adecvat care sa asigure circulatia aerului intre camerele locuintei chiar si in conditiile in care usile acestora sunt inchise sau daca exista alte obstacole ce intrerup fluxul de aer, atunci ventilatia va avea de suferit si implicit ritmul de evacuare al aerului viciat din camerele “umede”.